programlama dilleri

Rate this post

programlama dilleri

Evet arkadaşlar bugün sizlerin de bildiği kullanılan birden fazla programlama dilleri mevcuttur. Akademik, ticari, vb. gibi alanlara özel programlama dilleri vardır. Siz de programlama yaparken yazacağınız programlama dilini iyi seçmeniz gerekmektedir. Her bir programlama dilinin kendisine özgü özellikleri vardır. Biz de bu konuda bir araştırma yaparak sizlere programla dilleri hakkında ufak metinler hazırladık.

Piyasada görmüş olduğunuz programlama dillerinin birbirine benzer olmuş olsaydı yani kod yapısı birbirine benzemiş olsaydı şuan günümüz de bu kadar çok programlama dili olmazdı.

Assembly Programlama Dili:

Entegre programlamalarının dilidir. Günümüz de teknolojik olarak kullandığımız bir çok cihazın kodlaması bu dil ile yazılmıştır yani assembly dili ile yazılmıştır. Makine diline en yakın dil konumundadır. Bu özellik de bu dili oldukça güçlü kılmaktadır.

Assembly dili başlandığında çok karmaşık bir dil olmasının yanı sıra başlanıldıktan sonra yapacağınız tüm işleri daha kolay yapabileceğinizi göreceksiniz.

Örnek olarak;

C’de ekrana karakter yazmak için printf “merhaba” komutunu kullanır iken assembly’de 5-6 satırlık bir kodlamaya ihtiyaç duyulur.

MATLAB Programlama Dili:

Teknik ve Bilimsel hesaplamalar için yazılmıştır. Oldukça yüksek performansa sahip bir yazılım dilidir.1970,’lerin sonunda Cleve Moler tarafından yazılan Matlab programının kullanım alanları aşağıdadır:

  • Algoritma geliştirme ve kod yazma yani programlama
  • Matematiksel hesaplama işlemlerinde.
  • Lineer cebir, istatistik, Fourier analizi, filitreleme, optimizasyon, sayısal integrasyon vb.
  • Konularda matematiksel fonksiyonlar.
  • 2D ve 3D grafiklerinin çizimlerinde.
  • Modelleme ve Benzetimlerde.
  • Grafik Oluşturma alanlarında.
  • Veri analizi ve kontrolünde
  • Gerçek dünya şartlarında uygulama geliştirmede.

Şeklinde özetlenebilir.

Pascal Programlama Dili:

1968 yılında Niklaus Wirth tarafından geliştirilmiş ve yüksek seviyeli programlama dilleri arasında yer almaktadır. Bu programlama dilinin Turbo Pascal Versiyonu, günümüz de artık mühendislik, ticari ve bilimsel alanlar da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Turbo Pascal’ın programcılara sunduğu en en önemli özellik;

Programcı kendisine gerekli olan ve her yerde kullanılması gereken program parçalarını (unit) bir defa hazırladıktan sonra bu program parçalarını başka programlar içerisinde kullanmanız için sizlere  veri tipleri tanımlayabilmektedir.

Visual Basic Programlama Dili:

Windows işletim sistemi altında çalışan bir programlama sistemi olan visual basic Windows tabanlı uygulamalar yazmak isteyen herkes için heyecan verici bir atılımdır.

Windows grafiksel ortamının tüm avantajlarından yararlanarak güçlü uygulamaları kısa sürede yazmanıza olanak verir.

Delphi Programlama Dili:

Borland’ın derleyici teknolojisindeki en iyi yanlarını alan , bunları Borland’ın veri tabanı teknolojisindeki en iyi yanlarıyla birleştiren ve yeni görsel programlama araçlarını kullanan yeni, özgün bir üründür.

PHP Programlama Dili:

Personal Home Page’ in kısaltılmışı olan PHP dilimizde “Kişisel Sayfalar” anlamına gelmektedir. PHP Linux, Unix Tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilen bir programlama dilidir. Server (sunucu) tarafında çalıştırılarak sonuçlar yani veriler HTML olarak browserınız (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera) tarafından bizlere gösterilir.

C ve C++ Programlama Dili :

C programlama dili, günümüzde en yaygın kullanılan dillerden biridir. Klasik programlama dilleri kavramlarının, yeni, basit ve kolay kullanılır bir şekilde sağlandığı pratik bir dildir. C’ nin popülaritesi daha çok UNIX’inki ile ilişkilidir, çünkü C, ilk olarak, UNIX dünyasının programlama dili olarak ortaya çıkmıştır.

Birçok kişi C++ dilinin sadece C dilinin bir uzantısı ya da gelişmiş bir türü olduğuna inanır. Gerçekte C dili C++ dilinin atası olsa da, C++ yeni bir dildir ve C dilinden daha üstündür.

Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*